Glad Midsommar!

För dig som vill veta mer om Midsommar kan vi berätta att det är inte känt om det firades midsommar under förkristen tid. Men redan på 300-talet firade den kristna kyrkan den helige Johannes döparens dag den 24 juni. Varför? Jo, anledningen var att han var född sex månader före Jesus, som enligt den kristna tron föddes på jul.

Dock är det känt att man firade midsommar i Sverige på 1300-talet. Att det kunde gå vilt till, fick nunnorna i Skokloster erfara, då de klagade över att folket dansade på kyrkogårdar, stal heliga bilder och sjöng, får vi förmoda, halvskamliga (läs snuskiga) visor.

Kyrkan försökte få bukt på det folkliga inslaget i firandet och har väl fortfarande inte lyckats. Det var svårare att folk att fira Johannes döparen, än att fira Jesus vid jul.

GLAD MIDSOMMAR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *