Semlor klockan 14.00, tisdag 25/2!

Semlan, eller fastlagsbullen, som vi äter den med grädde och mandelmassa är ett ny förekommelse. Däremot går seden med bakverk inför fastan tillbaka till medeltiden.

Då vi i Sverige var katoliker fram till reformationen och inom den katolska kyrkan fastade man inför påsken. Och inför fastan, under fastlagen, åts och dracks det mycket och gott – det var viktigt att få i sig mycket energi inför fastan.

Seden med fastlagsbröd och senare fastlagsbullar kom troligtvis från Danmark och Tyskland samt sedan spreds hit under 1600-talet. Långt senare, när vetemjöl blivit så vanligt att fler än de allra rikaste hade råd att äta det fick semlorna den form de har i dag, runda, söta, bakade på fint vetemjöl och socker.

Från början var det bara på fastlagens tredje dag, fettisdagen, som det var tillåtet att kalasa på semlor. I dag säljs semlor från jul till påsk. Vi äter semlor som bakelser men många gör också hetvägg – serverar semlan i varm mjölk.

Ordet semla kommer förresten från ”simila” – det latiska ordet som betyder ”det finaste mjölet”.

För dig som vill fördjupa dig i ämnet, Wikipedia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *